BLOG
Kas Kaybı Yaşamadan Kilo Vermek için Beslenme İpuçları
Kilo verme süresi boyunca, doğal bir şekilde yağ kaybı yaşandığı kadar kas kaybı da yaşanmaktadır. Birçok kişi ise bu kaybın kastan değil yağdan gitmesini istemektedir. Bu istek imkânsız değildir. Sıkı bir beslenme düzeni ve antrenman ile bu işin üstesinden gelmek mümkündür. İşte “kas kaybetmeden nasıl kilo verilir?” sorusuna cevap olabilecek beslenme ve egzersiz ipuçları…
Kas kaybetmeden nasıl kilo verilir?
İşte, kas kaybı yaşamadan kilo vermenizi sağlayacak beslenme ipuçları:
- Kilo verme döneminde karbonhidrat alımı tamamen sıfırlanmamalıdır. Çünkü karbonhidrat, vücut tarafından enerji olarak kullanılmaktadır. Vücuda yeterli miktarda karbonhidrat alınmaması durumunda kasların yıkıma uğrayabileceği ve yağ depolanabileceği unutulmamalıdır. Yine aynı şekilde günlük alınması gereken karbonhidratın üzerine çıkılması yağ depolanması olarak sonuçlanacaktır.
- Kas kaybını önlemek için günlük protein miktarı mutlaka tüketilmelidir.
- Kilo verme süreci içerisinde 3 öğün yerine 5 öğün tercih edilmelidir. Sık yeme alışkanlığı, porsiyonların küçülmesini sağlayacaktır.
- Uyku esnasında vücudu proteinsiz bırakmamak için iyi bir kazein kaynağı olan süt içilebilir. Kazein proteini vücut tarafından uzun süreler içinde sindirildiği için gece boyunca vücut proteinsiz kalmaz.
- Antrenman programı boyunca gücün artmaya başlaması oldukça önemlidir. Yağ ve güç ters orantılıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca ağırlıklar artırılmaya çalışılmalıdır.
- Yağlı besinlerin tüketimi bu süreç içerisinde kesilmemelidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu besinlerin doğal yağ barındırmasıdır.
- Haftada iki kez mutlaka balık tüketilmelidir. Balık omega- 3 açısından zengin olduğu için yağ yakımını destekleyecektir.
- Kas kaybı yaşamamak için antrenman sonrasında mutlaka dinlenilmelidir; bu sayede kas yıkımı gerçekleşmeyecektir.
- Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
- Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Stres yağ depolanmasına ve kas kaybına neden olmaktadır.
- Antrenmandan sonra kolay sindirilebilen protein tüketimi unutulmamalıdır.
- Un, tuz ve şekerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
- Düzenli ve sağlıklı uyku uyumaya özen gösterilmelidir. Uyku esnasında vücut, depolanan besinleri tüketir. Eğer uyunması gereken saatlerde uyunmazsa yağ depolanması yaşanabilir.
- Ağır ve kontrolsüz diyetlerin metabolizmayı yavaşlattığı unutulmamalıdır.
- Eğer enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda karbonhidrat alınmazsa kişi güçsüzleşmeye ve yağ depolamaya başlayacak; kasları yıkıma uğrayacaktır.
- Bu süreç içerisinde, kardiyoya gereken önem verilmelidir.
- Bacak bölgesi mutlaka çalışılmalıdır. Bacak vücudun en büyük kas gruplarından bir tanesi olduğu için, testosteron seviyesinin yükselmesini sağlayacaktır. Bu da dolaylı olarak gücü ve yakımını artıracaktır.